+3630/594-5550

A TE gyógyító hangod

Az éneklés gyógyító hatása – Egészség és jólét támogatója

 

Az éneklés előnyeit régóta dokumentálják – tudjuk, hogy jó érzés énekelni, de mi történik valójában a testünkkel, amikor énekelünk?

Jöjjön a felsorolás:

  • Megváltoztatja a hormonokat és a neurotranszmittereket, amelyek fokozzák a hangulati állapotot.
  • Erősíti az immunrendszert, ami segít csökkenteni a betegségek gyakoriságát.
  • Csökkenti a stresszt, amely számos egészségügyi állapothoz kapcsolódik.
  • A pozitív zene napi 5 percnél hosszabb hallgatása javítja a hangulati állapotot, de az éneklés vagy hangszeren való zenélés hatékonyabb, mint a passzív hallgatás.
  • Jót tesz a lelkiállapotnak, javítja a közérzetet.
  • Csoportos énekléssel ápolhatjuk lelki egészségünket és az összetartozás érzését.

A zene 3 legfontosabb összetevője, amelyek segítenek az egészség és a jólét javításában.

  • dalszövegek (a hangulat fokozására, a dopamin növelésére, a stressz csökkentésére)
  • tempó és ritmus (a hangulat fokozására és az oxigénáramlás növelésére)
  • légzés (a stressz csökkentésére és az oxigén növelésére).


Az alábbi folyamatok az éneklés és testünk kémiája közötti kapcsolat mögött rejlenek:

Az adrenalinszint növekedése számos egészségügyi állapothoz kapcsolódik, mint például a szívbetegség, a rák, a magas vérnyomás és a mentális egészségi állapot. Ezért a rendszerben lévő adrenalin mennyiségének csökkentése fontos az általános egészség és jólét szempontjából.
Az adrenalin (harcolj vagy menekülj) egy olyan hormon, amelyet a mellékvesék és egyes neuronok bocsátanak ki. Adrenalin szabadul fel egy stresszes, izgalmas, veszélyes vagy fenyegető helyzet hatására. Segíti a testet és az elmét gyorsabban reagálni azáltal, hogy megemeli a pulzusszámot, a vérnyomást és eltereli a véráramlást az emésztőrendszerből az izmokba.
Az éneklés segíti ennek csökkentését.

A kortizol egy hormon, amelyet a mellékvesék választanak ki, és a fokozott stresszszinthez is társul. A kortizol számos folyamatot szabályoz a szervezetben, beleértve az anyagcserét és az immunrendszer válaszát.
Amikor örömünkből énekelünk, csökken a kortizolszint, ami azt jelenti, hogy az éneklés stresszcsökkentő tevékenység.

Az endorfinok az agyban és az idegrendszerben szekretált hormoncsoportok gyűjtőneve, amelyek különféle fiziológiai funkciókat látnak el. Kiengedve fájdalomcsillapító és hangulatjavító hatásúak.
Az éneklés, a tánc és a dobolás mind endorfin felszabadulását idézi elő.

A dopamin egy jutalommal és örömmel kapcsolatos neurotranszmitter, ezért ennek növekedése javíthatja hangulati állapotunkat. Minden alkalommal, amikor hidegrázást vagy libabőröst tapasztalunk kedvenc számunk hallgatása közben, adunk magunknak egy lökést ebből a „jó érzés” neurotranszmitterből.

A dalok éneklése lehetővé teszi az ember számára, hogy bizonyos módon visszatartsa a lélegzetét. Hosszú frázisok énekléséhez mély lélegzetet kell venni, és lassabban kell kiengedni. A tartós légzést fokozó dalok tonizálják a tüdőt, csökkentik a stresszt és fokozzák az oxigén áramlását a test minden részében.

Nem az a lényeg, mennyire énekelünk tisztán, hanem maga a tevékenység öröme és annak csodás velejárói.